Tanssi on universaalikieli – entä onko tanssiyhteisö universaali??

Ennen joulua olleen viikonlopun kurssin jälkeen kirjoitettiin facebookissa kurssilaisten puheista vähemmistöjä kohtaan ja opettajan suhtautumisesta siihen. Vaikka opettajana omat asenteesi olisivatkin kohdallaan, voi tilanne muuttua äkistikin oppilaiden toiminnan tai puheen myötä. Mutta mistä tämä kaikki saa alkunsa?

Tanssista puhutaan usein universaalina kielenä. On upeaa, että matkustat oikeastaan minne päin maapallolla tahansa, todennäköisesti törmäät matkallasi jossain muodossa tanssimiseen – parhaimmassa tapauksessa sinut jopa kutsutaan siihen mukaan. Monet tanssilajit (mm. argentiinalainen tango, salsa, kilpatanssilajit, swinglajit) ovat levinneet lähes kaikkialle ja käsittääkseni kaikki tanssijat otetaan niihin tasapuolisesti mukaan joka tanssiyhteisössä.

Maailma on muuttunut ja kansainvälistynyt hurjasti viimeisten vuosikymmenien aikana. Myös kieli on jollain tasolla muuttunut ajan saatossa. Otetaan vaikkapa sana ”näkövammainen”. Nykyään sehän mielletään hyvin negatiiviseksi ja jo pitkään siitä on käytetty näkörajoitteinen sanaa. Samoin kieli on vaihtunut muutamien rotua sekä muita vähemmistöryhmiä koskevien sanojen kohdalla. Itsekin olen nuorena oppinut käyttämään heistä sanoja, joita nykyään pidetään paheksuttavina. Ajat ja kieli muuttuvat ja toivottavasti me siinä mukana. Tuskin haluaisimme itsestämmekään käytettävän sanoja, joita pitäisimme negatiivisina ja halveksivina! Toivon myös kaikkien osaavan ottaa toiset ihmiset tasa-arvoisina vastaan – niin tanssiympäristössä kuin muuallakin! Suhtaudutaan avoimesti kaikkiin ihmisiin ja mennään vaikka juttelemaan ja tutustumaan heihin kohdatessamme. Saatamme yllättyä positiivisesti ja saada uusia ystäviäkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *